sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Muutama tietotekninen virstanpylväs elämästäni

30 vuoden ajan olen harrastanut enemmän tai vähemmän tietotekniikkaa. Poimin muutamia mielestäni tärkeitä virstanpylväitä tuolta ajalta:

Sinclair ZX81 -kotitietokone:

  • Sellainen ostettiin naapurin pojalta. Olisiko vuosi ollut 1983? Koneen monitori oli TV. Kalvosinnäppäimistö siinä oli ja todella vähän muistia. Kielenä oli BASIC. Ostin ZX81:n uudelleen itselleni noin vuosi sitten. Tuolla se on kaapissa. ZX81:n myötä alkoi tietokoneharrastus. Tämän jälkeen seurasivat ZX Spectrum ja Commodore 64.

PC 486:

  • Ensimmäisen oman PC:n ostin muistaakseni 1992 (?). Keskusmuistia oli 4 Mt. Kovalevy taisi olla 120 Mt:n kokoinen. MS DOS oli peräti versiossa 5.0 ja Windows puolestaan 3.1. Hintaa tälle nk. "autotallikoneella" tuli 12500 mk.

Internet:

  • 1995 pääsin kokeilemaan Internetiä. Sain noin 10 minuutin perehdytyksen uudenlaisen sovelluksen nimeltä Netscape käyttöön. Niinpä surffailin kiinteällä yhteydellä iltaisin erään oppilaitoksen kirjastossa peräti kahden tietokoneen avulla. Toisessa oli 386- ja toisessa 486-prosessori. Kun luin yhtä www-sivua, latasin toisella koneella jotain muuta sivua. Niin hidasta se silloin oli, vaikka www-sivut luotiin vain noin kymmenellä HTML-tagilla. Netscape taisi olla versiossa 0.9 tai 1.0.

Saunalahden kiinteähintainen 3G-yhteys:

  • Vaikka jo vuosituhannen vaihteen jälkeen saatiinkin kotiin saakka kiinteä Internet, suuremman vaikutuksen teki 3G-yhteys (olisiko ollut 2006?) , jota Saunalahti alkoi tarjota kaikille innokkaille ja peräti kampanjahintaan. Saunalahti halusi kokeilla, olisiko langaton Internet nk. "kova juttu". Olihan se. Vaihdoin päätelaitetta sen kuin kerkesin. Myin usein pois vanhan kännykän ja ostin vähän käytetyn uudemman tilalle. Nokia julkaisia jatkuvasti uusia malleja ja niiden perässä sitten juoksin. Yhteys toimi ihan hyvin, kiitos Saunalahdelle. Saatoin lukea sähköpostia matkapuhelimesta ja käyttää puhelinta modeemina kannettavalle tietokoneelle. Www-selailu oli ärsyttävää Symbianilla, sen muistan.

Raspberry Pi:

  • 2012 hankin Raspberry Pi -luottokorttitietokoneen. Jotenkin tuli sellainen olo, että olin palannut takaisin aloituspisteeseen ZX81:n pariin. Tämä johtuu varmasti siitä, että "Raspi" on kotoisin Englannista, kai oikeammin Walesista. "Raspi" osoittaa, että tietokoneella voi tehdä muutakin kuin täyttää Excelin taulukoita. Tykkään "Raspin" tavasta lähestyä tietotekniikkaa.

Älykello:

  • Vaikka älykelloja herjataan niiden "älyttömyyden" takia, Pebblen älykello oli minulle herätys vuonna 2013. Ensimmäistä kertaa puin päälle tietotekniikkaa. Jotenkin nyt tuntuu, että tietotekniikkaa ei ole enää pöydällä oleva Internetiin kytketty kannettava eikä edes älypuhelin vaan se on jotain, joka kulkee mukana sulautettuna arkirutiineihini. Kellosta näen ajan ja päivämäärän lisäksi monta muutakin asiaa. Niitä juttuja, joita ennen tarkistin tietokoneelta ja kännykästä.

Tulossa ehkä... :

  • Philips Hue -polttimot, joita voi ohjata matkapuhelimen ja jopa Pebblen avulla, kinnostavat ja vähintään yksi sellainen pitää hankkia. Internet of Things alkaa toden teolla tulla sisään kotiin ovista ja ikkunoista!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti